CÀNCER DE PRÒSTATA

QUÈ ÉS EL CÀNCER DE PRÒSTATA?

La pròstata és una glàndula situada just sota la bufeta, davant dels intestins. Produeix un fluid que protegeix i enriqueix l’esperma.

El càncer de pròstata es produeix quan algunes cèl·lules de la pròstata es reprodueixen molt més ràpid del normal, donant lloc a un tumor. Si no es tracta, les cèl·lules canceroses de la pròstata poden acabar propagant-se i envair parts distants de l’organisme, especialment els nòduls limfàtics i els ossos, causant tumors secundaris mitjançant un procés conegut com a metàstasi.

Un dels aspectes més preocupants de la malaltia és que la majoria dels càncers de pròstata es desenvolupen sense que els homes experimentin símptomes en les primeres etapes.

CONEIX ELS FACTORS DE RISC

El càncer de pròstata només afecta als homes, ja que les dones manquen de pròstata. Els factors de risc en el desenvolupament de la malaltia inclouen:

Edat

Quant més major sigui un home, més possibilitats tindrà que li diagnostiquin càncer de pròstata.

Historial familiar

Els homes amb un pare o germà que hagi tingut càncer de pròstata són dues vegades més propensos a desenvolupar la malaltia.

Grup ètnic

Es produeixen més casos entre homes negres africans i afrocaribenys.

SÍMPTOMES, ANÀLISIS I TRACTAMENT
Símptomes

No tots els homes experimenten símptomes de càncer de pròstata. Sovint els signes de càncer de pròstata els detecta per primera vegada un metge durant una revisió rutinària.

Alguns homes experimentaran canvis en la funció urinària o sexual que podrien indicar la presència de càncer de pròstata. Els símptomes inclouen:

 • Necessitat d’orinar amb freqüència, especialment a la nit
 • Dificultat en començar la micció o en retenir l’orina
 • Flux d’orina feble o interromput
 • Micció amb dolor o coïssor
 • Dificultat de tenir una erecció
 • Dolor en ejacular
 • Sang en orina o semen
 • Dolor o rigidesa freqüent en la part baixa de l’esquena, els malucs o en la part superior de les cuixes.

Si estàs preocupat o estàs experimentant algun d’aquests símptomes, és important que ho consultis amb el teu metge.

Fer-se una anàlisi

El propòsit de les anàlisis és detectar el càncer de pròstata en les seves etapes inicials, abans que la malaltia avanci. Hi ha dues proves habituals per a la detecció inicial i, segons el resultat d’aquestes, podràs ser derivat a un especialista perquè et realitzi una biòpsia.

Tacte rectal

En el tacte rectal el metge introdueix un dit amb guant en l’anus, on és possible sentir part de la superfície de la pròstata.

Anàlisi de sang PSA

L’anàlisi de sang PSA cerca la presència en sang d’una proteïna que produeixen específicament les cèl·lules prostàtiques.

Biòpsia

Sobre la base dels resultats de les teves anàlisis podràs ser derivat a un uròleg perquè et realitzi una biòpsia. És l’única manera de determinar la presència de càncer.

RNM de la Prostata

Permet estalviar biòpsies i quan cal fer-ne, anar dirigit a la lesió.

El nostre consell és que tractis la teva situació amb el teu metge per a decidir si has de fer-te anàlisi. Junts podeu triar el millor procediment.

Com a ajuda a aquesta conversa, hem treballat amb la Société Internationale d’Urologie per a crear una eina que ajudi als homes i a les seves famílies en el procés de presa de decisió.

Opcions de tractament

Si t’han diagnosticat càncer de pròstata és important que tinguis present que molts càncers de pròstata creixen lentament i poden no requerir cirurgia o altres tractaments radicals. Les opcions de tractament inclouen:

 • Vigilància activa
 • Prostatectomía
 • Radioteràpia
 • Teràpia hormonal
 • Quimioteràpia

Si t’ha estat diagnosticat càncer de pròstata

Pren-te temps per a llegir sobre les diferents opcions de tractament. Presa una decisió ben informada buscant l’assessorament de professionals mèdics i fonts de confiança.

Efectes secundaris

Depenent del tractament al qual et sotmetis, pot ser que experimentis alguns dels següents problemes:

 • Incontinència (pèrdua involuntària d’orina)
 • Disfunció erèctil (dificultat per a aconseguir o mantenir una erecció)
 • Augment de pes a causa de la teràpia hormonal

Aquests efectes secundaris tenen diferents durades en diferents persones.

Atès que entre els efectes secundaris d’un tractament podria donar-se la disfunció erèctil, el càncer de pròstata pot tenir un seriós impacte en les relacions íntimes. Com moltes persones que han viscut l’experiència et diran, el càncer de pròstata no és només una malaltia d’homes, és una malaltia de parelles. Assegura’t d’implicar la teva parella quan pensis en les diferents opcions de tractament.

Si estàs experimentant efectes secundaris

Existeixen tractaments i accions que pots realitzar per a fer front a molts d’aquests efectes secundaris.